EXODRAFT Legyen megfelelő kéményhuzata!

Legyen megfelelő kéményhuzata!

Az Exodraft a mesterséges kéményhuzat technológiában vilagelső. Az évek során tökéletesítettük ismereteinket és szaktudásunkat, ezáltal problémák széles skáláját tudjuk megoldani ezen a speciális szakterületen.

Az Exodraft mesterséges kéményhuzat rendszerek fejlett technológián alapulnak, a biztonságos es egyszerű funkcionalitásra összpontosítva. Ezek a funkciók biztosítják a kéményhuzat hatékony és megbízható megoldásait.

Milyen típusú és nagyságú kémény ventilátort válasszak?

Fontos, hogy megfelelő típusú es nagyságú ventilátort és ehhez a megfelelő kiegészítőket válasszuk. A kémény ventilátor rendszer a következőket foglalja magába:

• Kémény ventilátor
• Szabályozó (az adott ventilátornak megfelelő)
• Kapcsoló
• Szükség esetén fedőlap rozsdamentes acél kéményhez
• Szükség esetén kiegészítők a szabályozóhoz

Javaslataink

Ventilátorok gázkazánhoz

Gázkazánokhoz általában az RSV160 – RSV450 vagy RS285 típusú ventilátorok felelnek meg. A tüzelőanyag típusától függően használhatók még az RS009 – RS016 vagy RSV009 – RSV016 típusok is. Kaszkád beépítésnél mindenképp az EBC22 vagy EBC24 típusu szabályozókat és szükség esetén azok kiegészítőit kell használni. Egykazános rendszerekhez is ezeket a szabályozókat ajánljuk.

Ventilátorok gázkandallókhoz

Ezeknél négyféle típus: az RHG, RSHG, RSG és az RSVG használható. Ezek a ventilátorok mind huzatmérő rendszerrel vannak felszerelve, amelyek az EFC21 es EBC22 szabályozókkal együtt garantálják, hogy a készülék gázellátása megszakad, ha a kéményhuzat a beállított érték alá csökken. Az EFC21 es EBC22 szabályozók CE minősítéssel rendelkeznek.

 

 

 Ventilátorok szilárd tüzelésű készülékekhez

Ezekhez a készülékekhez a 009-016-os nagyságú, RS és RSV típusú ventilátorok alkalmazhatók. Az RS típus vízszintes, az RSV típus függőleges égéstermék-kivezetésű. Mindkettő axiális rotorlapáttal felszerelt, amelyek megkönnyítik a korom eltávolítását. Az RS típushoz egy négyzet alaplap tartozik gyárilag, de nyolcszögletű alaplappal is tudjuk szallitani.

A szabályozók különböző mértékben automatizált fokozatban érhetők el – az EFC16 és EFC35 típusú kézi szabályozásútól egészen a teljes mértékben automata, pl. EFC18 és EW41 típusokig. Amennyiben a kémény a tetőgerinc felett vegződik, mind az RS és RSV típusok használhatóak.

Az erős szélnek kitett területeken, vagy ha a kémény a tetőgerinc alatt vegződik, illetve ha az épület nádfedeles, a függőleges elvezetésű RSV típus használatát javasoljuk.

Az alábbi tájékoztató jellegű táblázatban találja az adott nagyságú kandallókhoz, kályhákhoz és betétekhez javasolt ventilátorokat.

* Amennyiben a kéménynyílás nagyobb, mint a ventilátor alaplapja, alkalmazhat karimát vagy esetlegesen nagyobb ventilátort.
** A tűztér nagysága

A. egyoldalon nyitott terület = a × h (m2)
B. sarki beszerelésű terület = 0,8 × (a+b) × h (m2)

Feltételek

A kémény magassága: 2–8 m
Könyökök: max 2 × 90°
Semmilyen egyéb szellőztetés vagy füstcső