Hírek

Milyen égéstermék-elvezetőt válasszak?

Az elmúlt közel egy-két éveben jelentős jogszabályi változások mentek végbe a a kazánok és azok égéstermék elvezetőinek szabályozása körül. 

A jogszabályok változtak, de igazából a szakma szereplői kevés közérthető, érthető magyarázatot kaptak, hogy azok miért is történtek, ezen változások hogyan is érintenek minket.

Az egyik ilyen sajnálatos volt az ÉMI-ATB nyilatkozatok megszüntetése. Majd rögtön utána jött a kötelező ERP (bár ezt már régóta tudtuk), amellyel már gyakorlatilag csak kondenzációs kazánok kerülhetnek beépítésre. A kéményseprés lakossági részét átvette a katasztrófavédelem és ingyenes lett a lakosság számára. Majd változott az MBSZ is.

Ezen változások szinte mind érintették, érintik az égéstermék-elvezetők telepítését is. Az ERP rendelet értelmében "eltüntek" a piacról az alu égéstermék-elvezetők, helyüket átvették a műanyag (PP) rendszerek. Az ATB-k eltörlésével teret nyertek a "gyári" rendszerek. 

Mostanában viszont amire a leginkább ügyelni kell az, hogy a gondosan kiválasztott kondenzációs gázkészülékünkhöz milyen égéstermék-elvezetőt válasszunk. Felemrül a kérdés, hogy "gyárit" (készülék részeként tanúsítottat, vagy független gyáró rendszerét válasszuk? Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy bármelyik előbb említett rendszert is választjuk a vonatkozó kéményseprő ipari jogszabályok szerint azt kötelesek vagyunk átvetetni, kéményseprő ipari nyilatkozatot beszerezni! Lakosság esetében (ha az ingatlanba nincsen gazdasági társaság telephelye, székhelye, fióktelepe bejegyezve) a katasztrófavédelem kéményseprő ipari szervénel kell ezt megtennünk. Ha az ingatlanba van bejegyzett gt. akkor a paici alapon műkődő, területen engedllyel rendelkező kéményseprő ipari szolgáltatóval kell ezt megtennünk. 

Mire kell még figyelnünk az égéstermék-elvezető kiválasztásakor? Fontos tudnunk, hogy a választott gázkészülékünk rendelkezik-e C6-os égéstermék elvezetési besorolással!!! Ha nem rendelkezik akkor ebben az esetben csak a készülék gyártója által szállított égéstermék-elvezetőt telepíthetjük a készülékhez! (szerencsére a piacon a készülékek 90%-a rendelkezik C6-os besorolással). Ha rendelkezik a készülék C6-os besorolással akkor azt szerelhetjük független ALMEVA rendszerrel is!

Melyiket válasszuk ha a készülék rendelkezik C6-os besorolással? Ebben az esetben célszerű a független ALMEVA rendszert választanunk! Miért is? Így is úgy is át kell adatnunk a kéményseprő ipari szerv, vagy szolgáltató felé! Az ALMEVA rendszerek ára kedvezőbb mint a "gyári" rendszereké. Viszont a legfontosabb, ha nem független rendszert választunk (hanem gyárit) akkor a késöbbiekben esetleges készülék cseres esetén az égéstermék-elvezetőnket is cserélni kell! Vagy kénytelenek vagyunk ugyan azon gyártótól másik készüléket választani! De ebben az esetben sincsen garancia, hogy meglevő "gyári" elvezetőnk megfelelő lesz (a készülékek paraméterei égéstermék elvezetési szempontból változnak, változhatnak). Arra sincsen garancia, hogy ugyan azon gyártó készülékéből tudunk az akkori anyagi lehetőségeinknek megfelelően készüléket választani. 

Viszont ha független ALMEVA égéstermék-elvezető rendszert választunk akkor egy esetleges készülékcsere esetén a meglevő égéstermék-elvezetőnket nem kell cserélni! Válasszon mindig ALMEVA rendszert!